Hoppa till huvudinnehållet
Institutionen för informationsteknologi

Kursbeskrivning

Kursen ger 2 poäng för er som läser DVP och 1 poäng för er som läser IT. Den extra poängen för DVP är på inget sätt gratis utan motiveras med djupare kursinnehåll, en extra föreläsning och ett par inlämningsuppgifter mer.

Vi kommer att gå igenom ANSI-C. Funktioner, arrayer, loopar, pekare, makron osv. Stor vikt kommer att läggas på läsbarhet och konsten att skriva kod som går att underhålla men det kommer naturligtvis även att ingå en del fulkod (det är ju ändå C Winking smiley)

Kursen är riktad till er som inte har programmerat imperativa programmeringsspråk tidigare. (Imperativa = C/C++, Java, Pascal etc.) Jag kommer att gå igenom allt från grunden och det kommer inte att gå snabbt! Eftersom C är ett ganska litet språk kommer vi dock att hinna komma till ganska svåra saker innan det är över. Efter kursen förväntas ni kunna saker som minneshantering, pekar-aritmetik etc. Goda kunskaper i t ex Java räcker bara till och med uppgift 3.

Kursliteratur

Kursen har ingen direkt kurslitteratur och idag finns all information att hitta på nätet. För er som ändå föredrar att ha en bok att bläddra i rekommenderar jag “The C programming language” av Kernighan/Ritchie. Boken är i första hand en uppslagsbok och inte en lärobok, så den är mycket användbar även när man kan C och är ute efter syntax och definitioner.

Examination

Examination sker genom inlämningsuppgifterna. 4 uppgifter för IT och 6 för DVP. Alla uppgifter löses i grupper om exakt två personer. Uppgifterna ska lösas tillsammans, det är inte meningen att ni ska dela upp jobbet i två delar och lösa var sin del på egen hand. Båda gruppmedlemmarna ska vara beredda att svara på frågor om och redogöra för hela lösningen. Jag har satt mjuka deadlines under kursens gång för att visa vad som bör göras för att hänga med i föreläsningarna. Ni har tre inlämningsförsök per uppgift. Ett ordinarie och två möjligheter till kompletteringar. Samtliga uppgifter är obliga­toriska för att få godkänt på kursen.

En hård deadline ligger efter påsk (4/4). Inlämningar som kommer in för sent rättas i mån av tid under våren/sommaren. Inlämning av uppgifter sker genom course manager.

Det finns möjlighet att lösa alternativa inlämningsuppgifter i stället för en eller flera av de ordinarie. Dessa löses enskilt och lämnas in på papper till mig. Mer information om dessa uppgifter hittar ni på lab-sidan.

Uppdaterad  2005-02-15 14:00:16 av Jesper Wilhelmsson.