Institutionen för informationsteknologi

Vanliga frågor och svar

Finns inte din fråga med här samtidigt som du misstänker att fler än du undrar samma sak? Skicka då frågan till mig (Jakob), så kanske den hamnar på denna sida - med ett svar!.

1. Var kan jag få hjälp med datorer, uppkopplingar eller labbuppgifter?

Om du inte har någon labbhandledare att fråga, eller om frågor dyker upp utanför ordinarie labbtider, kan du ta kontakt med DatorQuratorn. DatorQuratorn finns på plan 2 i hus 1 (omedelbart till vänster när man kommer ut ur hissen) och hjälper till med i princip alla kursrelaterade datorsvårigheter som kan tänkas dyka upp. Förutom att det går att besöka DatorQuratorn personligen går det bra att ringa eller mejla. Tel: 018-471 30 73, e-post: datorquratorn@tdb.uu.se. Läs mer om DatorQuratorns dagliga gärning på dennes egen webbsida!

2. Jag har problem med min student-e-postadress (xxxx@student.uu.se). Var kan jag få hjälp?

Om du är helt säker på att det verkligen är e-posten det är fel på ska du kontakta Upunet-S vilket enklast görs på telefon 018-780 24 24. UpUnet-S öppettider är 14.00 - 21.00.

3. Hur kan jag logga in på IT-institutionens maskiner hemifrån?

Du behöver använda en speciell inloggningsklient - SSH (Secure SHell) eftersom maskinerna på Pållax bara accepterar krypterade förbindelser. SSH-program finns att hämta gratis till alla operativsystem.

Börja med att hämta hem och installera ett klientprogram till din dator:

Windows: PuttySSH (extern sida)

MacOS: MacSSH (extern sida)

När du installerat din SSH-klient på din dator kopplar du upp dig till Internet som vanligt och startar sedan klientprogrammet. Anslut dig med SSH-programmet till maskinen hamberg.it.uu.se som står på IT-institutionen. Se till att SSH-klientprogrammet ansluter via SSH-protokollet och ställ in krypteringsmetoden till BlowFish. När du ansluter dig via SSH loggar du in med de konto- och lösenordsuppgifter du fått på den lilla papperslappen i kursens början (de uppgifter du använder när du labbar).

Tips: Putty (för Windows) är så litet och består bara av en enda fil, så du kan med fördel spara Putty på skrivbordet så vet du var den finns. Putty behöver för övrigt inte installeras alls. Det är bara att tuta och köra!

4. IT-ämnet innehåller hemskt många förkortningar och branschuttryck. Var kan jag få dem förklarade?

Kolla in WhatIS!

Uppdaterad  2003-08-20 11:20:05 av Jakob Carlström.