Hoppa till huvudinnehållet
Institutionen för informationsteknologi

Medicinsk IT

Inom sjukvården, precis som i många andra delar av vårt samhälle, har användningen av informationsteknologi vuxit kraftigt och visar inga tecken på att avstanna. Patienter kan idag läsa sina journaler via Internet, läkare kan med hjälp av robotar utföra titthålsoperationer från andra sidan jordklotet och miljontals celler kan på kort tid analyseras med hjälp av beräkningskluster i sökandet efter effektiva läkemedel mot cancer.

I dag kan kirurger planera sina operationer genom att själva känna på och flytta runt skelettdelar i ett datorprogram baserat på röntgenbilder av patienter med komplicerade frakturer, där bitar av skelettet har lossnat eller till och med saknas. På detta sätt kan de skapa sig en tydligare bild av hur operationen behöver gå till, i vilken ordning de olika bitarna bör sättas tillbaka, för att minska risken för komplikationer och behovet av ytterligare operationer. För att kunna klämma och känna på objekt som egentligen bara finns i en dator behöver den så kallade haptiska informationen, det som ger oss upplevelsen av att ett föremål har en tyngd, mjukhet, yta, mm överföras till användaren. Teknik och mjukvara för att göra detta, som i exemplet ovan, är ett av de områden där forskning och utveckling sker vid institutionen för informationsteknologi.

Inom sjukvården skapas, används och lagras väldigt mycket information i form av bilder, allt från bilder på enskilda celler i mikroskop till röntgenbilder av en hel människa. Att tolka innehållet i dessa bilder kan dock vara svårt, även för en erfaren läkare. Detta kan till exempel bero på att bilden innehåller information som det mänskliga synsinnet inte kan uppfatta men som en dator kan identifiera och förstärka åt oss, eller att det rör sig om så många bilder att det skulle ta flera år för en människa att gå igenom och analysera dem manuellt. Vid institutionen för informationsteknologi bedrivs forskning som syftar till att med hjälp av datorer automatisera behandlingen av bilder så att de blir enklare att tolka för människor, eller förenkla och drastiskt snabba upp analyser som tidigare har behövt göras för hand.

Den ökande användningen av informationsteknologi inom vård och omsorg medför att personalen sällan är långt ifrån ett tekniskt system, och att de spenderar allt större del av sin tid framför en dator. För många läkare och sjuksköterskor upplevs detta som ett problem när det medför att de inte kan spendera lika mycket tid med sina patienter. Vid institutionen för informationsteknologi sker forskning i samarbete med sjukvården om hur deras IT-system kan göras effektivare och mer användbara, så att sjukvårdspersonalen kan utföra sina datorbundna uppgifter smidigare och snabbare gå vidare till uppgifter där personalen upplever att de gör större nytta för patienten.

Läs mer om vår verksamhet här

  • Under rubriken Medicin och hälsa har vi samlat vår forskning.
  • BiomedIT är en samverkande forskningsgrupp (en så kallad "forskningsarena") som driver en rad olika projekt inom området biomedicinsk informationsteknologi.
Uppdaterad  2016-12-08 11:46:50 av Peter Waites.