Hoppa till huvudinnehållet
Institutionen för informationsteknologi

Slutpresentation av examensarbeten

Examensarbeten på alla nivåer ska presenteras muntligt, och IT-institutionen har en seminarieserie för detta (med möjlighet att delta via Zoom, under rådande omständigheter), vilken drivs av exjobbssamordnaren. Typiskt hålls sådana seminarier i mitten av varje månad, oftare under högsäsong. Under schablonsemestern (midsommar till början av augusti) hålls normalt inga presentationer. Inom seminarieserien presenteras exjobb på både kandidat- och masternivå i datavetenskap, samt civilingenjörsexjobb för IT-programmet.

En skillnad på kandidatexjobb och master/civilingenjörsexjobb är att det för kandidater inte finns något krav på organiserad opposition. Det är obligatoriskt att presentera sitt arbete, men inte att opponera på någon annans. Därmed inte sagt att det inte blir diskussion efter presentationen av ditt exjobb, men den organiseras alltså inte på samma sätt.

Hur man bokar en presentation

För att boka en presentation behöver du först ett godkännande av din ämnesgranskare: en tumregel är att själva arbetet ska vara klart och minst 80% av rapporten. Skicka sedan ett mail till med CC till din ämnesgranskare för att boka en presentationstid. När du har fått en tid (drygt en vecka innan presentationstillfället) bjuder du in den ämnesgranskare och andra som du vill ha i publiken.

Presentationen hålls på svenska eller engelska och förväntas vara ca 30 minuter lång + 15 minuter för frågor och diskussion. Det rekommenderas att hålla presentationen på samma språk som du skrev rapporten i, vilket för kandidatexjobb i datavetenskap oftast är engelska.

Nästan samtliga ämnesgranskare är själva mycket erfarna presentatörer. Utnyttja det! Använd gärna din ämnesgranskare som bollplank/handledare i föreberedelsen av själva presentationen.

Kommande presentationer

Uppdaterad  2022-06-02 15:12:02 av Johannes Borgström.