Hoppa till huvudinnehållet
Institutionen för informationsteknologi
SciFest 2021

Om SciFest

SciFest - SciFest är en årlig tre dagars vetenskapsfestival för barn i Uppsala med mer än 8000 besökare.
Under 2021 så kommer SciFest att för första gången endast finnas i digital version, detta för att bemöta den COVID-19 pandemi som dragit över världen. Det betyder att du kan besöka våra montrar hemifrån, tryggt och enkelt.

Det var allt för årets SciFest! Vi vill tacka alla som deltog, både utställare och besökare. Tack för att ni gjorde det bästa av en digital situation och vi hoppas att vi får träffa er på plats i Fyrishov nästa SciFest.

Vi kommer att länka till en genomgång av SciFest 2021 när den är klar.

Girl inspecting insects

Våra projekt vid SciFest 2021

Institutionen för informationsteknologi kommer att hålla i två separata workshops under SciFest 2021: "Interaktivt spel med en virtuell social robot" (Social Robotics Lab) och "Hitta cellen - var detektiv på mikroskopinivå" (TissUUmaps). Läs mer om våra workshops i beskrivningarna nedanför.

Spela ett spel med en virtuell robot - Social Robotics Lab

I denna en-till-en-aktivitet kommer barn att delta i ett interaktivt spel med en virtuell robot. Målet med spelet är att hitta en hemlig nyckel gömd någonstans i ett rymdskepp. Barnet och roboten kommer att behöva samarbeta för att hitta nyckeln. Roboten heter Nikky och kan kommunicera med människor genom att använda tal och ansiktsuttryck av känslor. Denna aktivitet är ett utmärkt tillfälle för barn att lära sig om robotteknik genom ett interaktivt spel (observera att denna workshop endast ges på engelska).

Denna workshop kommer att vara öppen för alla på SciFest.se

Läs mer om deras forskning på: Uppsala Social Robotics Lab

Hitta cellen - var detektiv på mikroskopinivå - TissUUmaps

Alla celler i en individ har samma genetiska kod (DNA). Vilka funktioner en cell har bestäms av vilka gener som är aktiva, eller läses av och skickas ut från cellkärnan som mRNA. Om man tittar på celler genom ett mikroskop ser man inte särskilt mycket. Men om man kan se vilka mRNA som finns på olika ställen så kan man också veta vilka celler som finns där. Vi har byggt en interaktiv karta, som fungerar ungefär som google maps. Vi kallar den TissUUmaps, och här ska vi leka detektiver!
TissUUmaps
Läs mer om TissUUmaps på deras hemsida:TissUUmaps

SciFest-arkiv för IT

Varje år deltar vi i den Uppsala-baserade vetenskapsfestivalen "SciFest" och varje år har vi fantastiska workshops i en mängd olika ämnen. Vi tänkte att det var dags att kunna bevara och visa tidigare deltaganden.

Vi har precis börjat, den här webbplatsen kommer att uppdateras för kommande event, håll ögonen öppna för fler bilder och mer information om framtida SciFest-workshops.

Image of a NAO robot at SciFest 2017
Uppdaterad  2021-04-29 12:30:42 av Victor Kuismin.