Hoppa till huvudinnehållet
Institutionen för informationsteknologi
SciFest 2022 inställt

Om SciFest

SciFest - SciFest är en årlig tre dagars vetenskapsfestival för barn i Uppsala med mer än 8000 besökare.
Tyvärr så har Uppsala universitet bestämt sig för att ställa in SciFest 2022 på grund av komplikationer med anledning av återkommande COVID spridning. Däremot så kommer man att hålla i så kallade "Lärarkvällar" där olika teman kommer att vara i fokus.

Liten flicka använder förstoringsglas

Nästa lärarkväll, tema: Källkritik

Tid: 10 mars kl. 17.00-19.00
Plats: Gunnar Johanssonsalen Blåsenhus, von Kraemers allé 1 och digitalt via Zoom (länk skickas ut efter anmälan)

Fejkade bilder och falska nyheter
Ibland sprids falsk information medvetet för att någon vill tjäna pengar, luras eller polarisera samhället. Det händer också att osanna rykten sprids i alla välmening särskilt i en orolig situation som nu under pandemin. Det gäller också att förstå ironi och skämt.

Läs mer på Scifest.se

Sista dag för anmälan till att delta på plats är torsdag 3 mars.
Anmäl dig till temakvällen om källkritik

SciFest-arkiv för IT

Varje år deltar vi i den Uppsala-baserade vetenskapsfestivalen "SciFest" och varje år har vi fantastiska workshops i en mängd olika ämnen. Vi tänkte att det var dags att kunna bevara och visa tidigare deltaganden.

Image of a NAO robot at SciFest 2017

2021

Spela ett spel med en virtuell robot - Social Robotics Lab

I denna en-till-en-aktivitet kommer barn att delta i ett interaktivt spel med en virtuell robot. Målet med spelet är att hitta en hemlig nyckel gömd någonstans i ett rymdskepp. Barnet och roboten kommer att behöva samarbeta för att hitta nyckeln. Roboten heter Nikky och kan kommunicera med människor genom att använda tal och ansiktsuttryck av känslor. Denna aktivitet är ett utmärkt tillfälle för barn att lära sig om robotteknik genom ett interaktivt spel (observera att denna workshop endast ges på engelska).

Läs mer om deras forskning på: Uppsala Social Robotics Lab

Hitta cellen - var detektiv på mikroskopinivå - TissUUmaps

Alla celler i en individ har samma genetiska kod (DNA). Vilka funktioner en cell har bestäms av vilka gener som är aktiva, eller läses av och skickas ut från cellkärnan som mRNA. Om man tittar på celler genom ett mikroskop ser man inte särskilt mycket. Men om man kan se vilka mRNA som finns på olika ställen så kan man också veta vilka celler som finns där. Vi har byggt en interaktiv karta, som fungerar ungefär som google maps. Vi kallar den TissUUmaps, och här ska vi leka detektiver!
TissUUmaps
Läs mer om TissUUmaps på deras hemsida:TissUUmaps

Uppdaterad  2022-09-01 14:09:43 av Victor Kuismin.