Skip to main content
Department of Information Technology

Feedback and automatic control (Återkopplade system och reglerteknik)

Automatic control (Reglerteknik)

NEWS (in Swedish)

  • Tentorna (2006-03-17) med lösningar finns nu att ladda ner under 'Old exams'.new01.gif
  • Mer info för Bioinformatikstudenter: De två sista undervisningstillfällena saknas på Bioinformatiks schema. Det rör sig om en räkneövning/lektion och den tredje räknestugan. Lektionen är på tisdag den 14/3 kl 10-12 i sal Å2001, och räknestugan är på onsdag den 15/3 kl 10-12 i salarna Å2002/2003.new01.gif
  • Nu är inlämningsuppgift II rättad, och finns att hämta i utlämningsfacket (bredvid inlämningsfacket). En lista med resultat och bonuspoäng finns tillgänglig via Studentportalen, under 'Kursmaterial'. Filen heter Inlupp.pdf.new01.gif
  • Nu finns också facit till beräkningslaboration 5 (ej för X3) tillgängligt via Studentportalen.
  • Information till Bioinformatikstudenter: På Bioinformatiks schema har det saknats ett föreläsningstillfälle (det sista). Detta är nu korrigerat, så notera att det är en föreläsning torsdag den 9/3 kl 8-10 i sal Å10132 (Häggsalen).
  • Nu finns facit till beräkningslaboration 4 tillgängligt via Studentportalen.
  • Ännu en uppdatering av labschema + gruppindelning (daterad 20/2) finns på Studentportalen.
  • Facit till beräkningslaboration 3 finns nu tillgängligt via Studentportalen, under 'Kursmaterial'.
  • För de obligatoriska processlaborationerna finns nu ännu en uppdaterad version av labschema + gruppindelning tillgänglig via Studentportalen (under 'Kursmaterial'). Notera att det finns några lediga platser i grupperna 6 och 7 (schemalagda för X), som labbar den 6/3 kl 8-12 och den 9/3 kl 13-17, respektive den 2/3 kl 13-17 och den 6/3 kl 8-12. Vill ni byta labtillfällen MÅSTE ni kontakta labhandledarna för att få det ändrat - det är bara de som står på labschemat som får labba vid respektive labtillfälle.
  • Facit till beräkningslaboration 1 och 2 finns nu tillgängligt via Studentportalen, under 'Kursmaterial'. Facit till resterande beräkningslaborationer kommer också att läggas upp via Studentportalen efter respektive beräkningslaboration.
  • En uppdaterad version av labschema + gruppindelning finns nu på Studentportalen.
  • Nu är listan över skillnader och likheter mellan den nya, tredje upplagan av kursboken och den andra upplagan komplett. Listan finns under 'Course material'.
  • Labschema och en lista med gruppindelning för processlabbarna finns nu tillgängligt via Studentportalen (www.student.uu.se - klicka på 'Mina studier', logga in och klicka på kursnamnet). Filen heter LabGruppSchema.pdf och finns under 'Kursmaterial'.
  • Nu finns en preliminär lista över skillnader och likheter mellan den nya, tredje upplagan av kursboken och den andra upplagan. Listan, som än så länge bara täcker kapitlen 2 till 5, finns under 'Course material'.
  • Som flera av er redan har märkt finns det två upplagor av kursboken tillgängliga i bokhandeln, dels upplaga två från 1989, dels upplaga tre från 2006. Det är den andra upplagan (från 1989) som är den formella kurslitteraturen, och kursen är till stor del uppbyggd kring denna. Det går dock också bra att använda den nya upplagan (från 2006), men upplagorna skiljer sig åt på flera punkter. På föreläsningarna och i labbarna hänvisas ibland till kursboken och det är då den andra upplagan (från 1989) som avses. För att det ändå ska vara möjligt att använda den nya upplagan ska jag försöka sammanställa en lista över skillnader mellan de två upplagorna. Denna lista kommer att finnas tillgänglig här på kurshemsidan.
  • Längst ner på denna sida, under 'Literature', finns en länk till en sida med en lista över några andra läroböcker om reglerteknik. Där hittar ni också en länk till en hemsida för en av dessa böcker (Goodwin et al.), med flera intressanta exempel på reglertillämpningar, t.ex. pH-reglering och reglering av en destillationskolonn.
  • OBS: Deadline för inlämningsuppgift I är fredag den 10/2 kl 13.15 (i kursprogrammet för Återkopplade system, som delades ut vid första föreläsningen, står fel datum på ett ställe - detta är dock korrigerat i kursprogrammet som finns att ladda ner under 'Course material').
  • Kursen startar torsdag den 19/1 kl 8.15 i sal Å10132.

Course material
Old exams

Course level Study period
C 3

Educational programs:

Program Course code Points
STS3, EI3 1TS150 5
X3 1MB290 3
Single course 1TT491 4

Course moments:

Moment Hours
Lectures 11x2h+2x2h (STS, EI), 10x2h (X)
Problem solving sessions 8x2h (STS, EI), 7x2h (X)
MATLAB labs 5x2h (STS, EI), 4x2h (X)
Control labs 2x4h
Homework 2 assignments

Laboratory work:

Five non-compulsary computer laboratories:

  1. Poles, step responses and more.
  2. Bode and Nyquist diagrams, and root locus.
  3. Compensation problems.
  4. State space methods.
  5. Time delays and nonlinearities. (not X)

IMPORTANT! The computer labs are held in the PC-lab P2315. To have access to the computers in the PC-lab a student account at UpUnet-S is required! Use your UpUnet-S user name and password C to log in (click here for more info).
More information about UpUnet-S can be found at www.student.uu.se/upunets/.

Two compulsory process laboratories:

  • Control of a tank system.
  • Analysis and control of a servo system.

Literature:

T. Glad and L. Ljung: Reglerteknik. Grundläggande teori, Studentlitteratur, 2nd ed., 1989
Exercise manual and solutions manual (can be bought at UTHgård).

new01.gifOptional/additional/alternative literature (e.g. in English).

Updated  2006-03-17 14:07:26 by Hans Norlander.