Studier utomlands - allmän information

Det finns goda möjligheter att förlägga delar av sina studier i datavetenskap och informationsteknologi utomlands via olika utbytesprogram.

Vad får du som utbytesstudent?

Som utbytesstudent får du en paketlösning, som innebär att du slipper det mesta av den byråkrati man normalt skulle behöva ta sig igenom för att få en studieplats vid något av utbytesuniversiteten. Du har garanterad plats i de kurser som utbytet omfattar. Du får hjälp med att ordna bostad på värdorten. När du kommer hem garanteras du att de kurser du läst inom utbytets ram tillgodoräknas i din svenska examen. Du får studiemedel och extra studielån till blejetten. Inom de flesta europeiska utbyten får du även få ett mindre stipendiebelopp, som kan täcka en del av resekostnaderna.

Vilka utbyten finns?

Det finns tre huvudtyper av utbyten
  1. Universitetets generella utbyten. Dessa administreras helt av Internationella kansliet
  2. Utbyten inom ERASMUS och NORDPLUS. Inom ERASMUS finns utbyten enbart med länder inom EU (samt Schweiz som har ett specialavtal). NORDPLUS är det nordiska utbytesprogrammet
  3. Övriga utbyten, som är avtal som gjorts upp direkt mellan t ex IT-inst och ett annat universitet i världen.
De utbyten som presenteras här är i de flesta fall ERASMUS-utbyten, men det finns även några övriga, t ex Singapore och Michigan.

Vem får åka?

Vissa utbyten riktar sig enbart till studenter inom vissa program, men i allmänhet kan du söka om du har matematik och informationsteknologi som väsentligt inslag i ditt utbildningsprogram. Utbytesstudierna kan gälla enbart matematik, enbart informationsteknologi (algoritmer, mjukvara och hårdvara), eller både och. För att komma ifråga för en utbytesplats bör du vid utresetillfället gå i åk 3 eller högre. Dessutom bör du ha hållit normal takt i dina studier här hemma. Däremot är det inte nödvändigt att ha höga betyg. I första hand avgör andra kriterier (språkkunskaper, etc.).

Sista ansökningsdag

Sista ansökningsdag är 15 april.
Det är ett ansökningstillfälle per år. För ansökningsblankett och ytterligare information, klicka på "Så hör söker du".

Några skäl att åka

Det finns många skäl att studera utomlands en termin eller ett år:
  • Det är kul
  • Ny kultur, nya erfarenheter och ett främmande språk
  • Du får en egen ämnesprofil på din utbildning
  • Dina resultat räknas in i din svenska examen
  • Det är en bra merit när du söker jobb
  • Du får studiemedel och extralån till biljetten