Hoppa till huvudinnehållet
Institutionen för informationsteknologi

Att kommentera text

När man ger feedback på skriven text är det praktiskt att följa vissa "mallar". Nedanstående tips på hur man kan granska en text är hämtade och omarbetade från DiaNa-projektets Guide till textkommentering. Därför är de indelade i tre områden: A) helhetsintryck, sammanhang, innehåll; B) struktur, disposition; C) språk, formatering. Innan du börjar kommentera texten, läs igenom alla tipsen nedan. Tänk också på hur man ger bra feedback när du kommenterar texten.

A) Helhetsintryck, sammanhang och innehåll

Kommentera ditt helhetsintryck av texten. Alla texter skrivs i ett sammanhang - de har ett syfte och riktar sig till en målgrupp. En text som riktar sig till gymnasieelever ska t.ex. se annorlunda ut och vara skriven på ett enklare och mer lättillgängligt sätt än en text som riktar sig till experter inom fackområdet. Kommentera hur tydligt textens budskap är, och hur facktermer förklaras. Tänk på vilken målgruppen är (kanske oftast studenter inom samma ämne, på samma kurs). Kommentera även innehållet i texten. Är faktainnehållet korrekt? Ingår det för mycket eller för lite fakta i texten?

Några mer specifika frågor:

  1. Har författaren till texten valt ut relevanta fakta och/eller information?
  2. Är facktermer bra förklarade med tanke på textens målgrupp?
  3. Tror du att läsarna i målgruppen kan ta till sig huvuddelen av textens innehåll?
  4. Ge positiva kommentarer på de delar som ämnesmässigt är väl förklarade. Gör författaren uppmärksam på de delar som är ofullständiga eller innehåller otydliga förklaringar.
  5. Innehåller illustrationerna/figurerna/tabellerna bra information och är de lagom detaljerade? Går de att förstå utan att läsa hela texten samtidigt?
  6. Var ligger textens `tyngdpunkt´?
    1. Vad upplever du, som läsare, att texten fokuserar mest på?
    2. Vad tror du att författaren vill förmedla med sin text? Vad vill han/hon att du som läsare ska komma ihåg efter att ha läst texten?
    3. Är punkt 6.1 = punkt 6.2? Om inte, vad skulle författaren kunna förbättra så att textens tyngdpunkt hamnar rätt?

B) Struktur och disposition

Kommentera textens struktur, titel, inledning, huvudtext, "röda tråd" och avslutning. Kommentera textens disposition d.v.s. styckesindelning, underrubriker och layout. Är val och utformning av illustrationer, tabeller etc. bra?

En text med bra struktur är lättläst, har en logisk ordningsföljd och textens olika delar hänger ihop på ett naturligt sätt. Att dela in texten i lagom stora stycken underlättar för läsaren. Rubriker kan användas för att upplysa läsaren om styckenas innehåll.

Några mer specifika frågor:

  1. Lockar titeln till läsning samtidigt som den ger information om vad texten handlar om?
  2. Finns det en tydlig inledning som gör att man vill läsa vidare?
  3. Finns det en tydlig röd tråd i texten, en logisk följd?
  4. Finns det en tydlig avslutning med en slutsats eller tar texten bara slut? Återknyter avslutningen till inledningen eller finns det någon "knorr" (en fråga, ett citat, en fundering etc) som gör att man tar med sig textens budskap?
  5. Görs styckeindelningarna på bra ställen eller görs de mitt i en sammanhängande del av texten? Skulle fler (eller färre) styckeindelningar öka läsbarheten?
  6. Skulle en annan layout öka läsbarheten?
  7. Följer textens struktur den givna strukturen för uppgiften, eller behöver någonting förbättras?

C) Språk och formatering

Kommentera om språket är nyanserat och varierat, meningsbyggnad, förekomst av stavfel, skrivfel mm. Kommentera urval och format av referenser.

Några mer specifika frågor:

  1. Är språket levande och lagom ledigt? Känns det som att texten flyter vid läsningen? Är språket för torrt och stelt, eller är det för informellt och liknar talspråk?
  2. Använder författaren fackuttryck på ett korrekt sätt? Finns det några missuppfattningar?
  3. Är meningarna lagom långa? Sitter skiljetecken på rätt ställe? Finns det någon mening där det är oklart vad exakt författaren menar?
  4. Finns det ord som återkommer oftare än nödvändigt? Börjar många meningar med samma ord?
  5. Redovisas tabeller och figurer enligt uppgiftens instruktioner?
  6. Finns det stavfel eller skrivfel som återkommer?

Källa: Guide till textkommentering

[Till startsidan för CS-WEd]

Uppdaterad  2022-07-15 15:56:29 av Aletta Nylén.